iklan churp-churp

heart beat

Monday, July 2, 2012

bila aku pergi interview

hai alls..tibe2 terasa nak share pengalaman g interview hr tu..hehe..tu pengalaman pertama aku g interview..dekat SPA Putrajaya utk satu post dekat satu kementerian ni..hal2 tersebut terpaksa dirahsiakan atas alasan2 tertentu..hehe



6 pagi :
alarm bunyi tapi snooze snooze sampailah pukul 6.30pagi..ok dah lambat terus menggelabah bangun

6.40 pagi :
sudah mandi siap2 lalala..nak g iron baju..semangat ni ! tiba-tiba.................iron xde !! wth..iron boleh tertinggal kat kampung pulak..dalam hati dah menggelabah ni..

maka aku pun memikirkan beberapa option yg aku rs wajar :

option 1 :
siap2 then terus gerak g putrajaya n dalam perjalanan nak singgah rumah kazen dekat presint 14 utk iron baju

option 2 : 
cancel je g interview n terus sambung tido..tp mesti bapak aku mengamuk punyaa

option 3 :
duduk jap tenangkan hati n pikir ape yg sepatutnye aku buat


ok..sudah pikir2 tu..aku pun terus sarung tudung..bukak pintu rumah..
tokk..tokk..tokk.. kak..pinjam iron..nak g interview ni tp iron tertinggal..hehehe
(sambil buat muka paling menagih simpati)
.....hahahaha rupa2nye keputusan yg aku buat ialah ketuk rumah orang sebelah.....

7.30pagi :
start kereta..panas injin sambil call ibu gosip2 pasal perkara sengal yg jadi pagi2 buta td..

8.00pagi :
sampai SPA..tunggu giliran..blaa blaa blaa..giliran pun sampai..tp ms nak tunggu giliran tu punyelah aku stress dgn bdk2 sebelah aku ni..depa punya cuak sampai duk pegang2 tgn aku..pasai tangan dan sejuk mcm mayat..ekellee..relek2 sudey..aku siap bagi TIPS2 lagi kat depa..haha..boleh lah klik kat TIPS2 ni kalau nak tau..hehe

9.00pagi :
masuk bilik interview..satu hal lagi sengalnye
disini aku sertakan beberapa soalan yg pegawai tu tanya aku dan jawapan2 sahh kompiden aku..haha

encik : latar belakang pelajaran awk ni mengenai alam sekitar..
kenapa x pilih jawatan di kementerian yg sesuai ?
aku : sebab sy suke kementerian encik ni..
encik : kalau awk suke kementerian saye ni..ape yg awak tau mengenai kementerian sy ni?
aku : mintak maaf encik..sy x tau (muka sengih kerang)
encik : hehehe (gelak sopan)..ok terima kasih..awk boleh kelua..
aku : sama2 encik

tapi aku tau..dalam hati die mesti cakap.."pasai ape lah bodoh sangat budak tu"
aku redha je..xpe encik..hr ni hang kata aku bodoh..aku x kecik hati pun..xpe xpe..

itu satu hal dah aku punye sengal..lain kali kalau nak goreng jawapan pun..cubelah fikir dulu akibat yg akan berlaku..tp aku steady je..time keluar dr bilik interview tu aku sengeh2 muka suka..budak2 yg tgh tunggu turn semua pakai pelik tgk muka aku..siap ade sorang akak tu tegur..

"amboih..hang cerita apa kat dalam tu..syok dengaq sampai luaq dok pompampompam"

dalam hati aku kata " akak ni nak kata aku bodoh lah tu pasai jawapan aku td..cehh !"

--------

itu saja pengalaman interview pertama aku..hangpa kalau nak kata aku bodoh jugak hangpa punya pasai lah..tapi aku ada jugak pengalaman kan..aku ada..kau ada?? hahaha!

ok bai



awak kan baik..comment lah ye..like pun boleh..share lagi bagus

8 comments:

  1. hihi ,btw ..sy pun temuduga spa minggu lepas ..pembantu tadbir ..ad dlm entry sy ..hehe sabau je larr kan ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah yeke..entah2 ade dekat tempat same x..hehe

      Delete
  2. HAHA klaka betul awak ni! btw, ika pn peg intrvw juge. tp 1hb julai. lau nk tahu, blh baca post ika, http://diaryon9ika.blogspot.com/2012/07/jumpa-bakal-family.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. good luck interview..enjoy je baru x nervous..ok2 nnt sy dtg jalan2 dekat blog ye

      Delete
  3. biasa dah tu.. dgr cerita kawan2 pun ramai yang takut gitu.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. depa tu menggelabah sgt..patutnye cool je..hehe

      Delete
  4. Replies
    1. sy dah lama mohon..sampai x ingat dah post ape yg sy mohon dulu..haha

      Delete

dah baca comment tau..awak kan baik =))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...